Tingshuset köps av kommunen och öppnas upp för alla.

Inlämnad av:

Pernilla Forsman Baltatzis, 2014-09-05 18:25

Slutdatum:

2015-03-04

Tingshuset köps av kommunen och öppnas upp för alla.

Strängnäs ledande politiker vill att Strängnäs växer och att fler människor flyttar in. För att det ska hända krävs blad annat att Strängnäs har en attraktiv och levande stadskärna. Det som skiljer Strängnäs från till exempel en förort i Stockholm, är just att Strängnäs har en stadskärna. Men är den inte aktiv är den inte så spännande. Vad är det då som gör en stadskärna levande? I min värld är det människor, möten, caféer, restauranger och butiker med uppdaterade varor, som invånarna behöver, och vill ha. De senaste åren har tyvärr utvecklingen av en levande stadskärna gått åt fel håll, kanske delvis på grund av expansionen av Solberga handelsplats. Det ska inte jag bedöma här, men jag tror på ett Strängnäs, med en frisk och levande handel i centrum. Jag tror det är grundläggande för att särskilja Strängnäs från till exempel en förort som Nacka i Stockholm. Tingshuset på Gyllenhjelmstorget ser jag som Strängnäs absoluta kärna. Den borde således aktiveras, och göras tillgänglig för alla. En vision kunde till exempel vara att Tingshuset används som saluhall med lokala matvaror, en restaurang som lagar mat på närproducerade råvaror, ett café typ Espressohouse men med en personligare prägel, och kanske ett lokalt bryggeri. Tänk en piazza framför Tingshuset med servering, under den varma delen av året. Platsen finns ju faktiskt redan. Den behöver bara en välkomnande inramning och aktörer som kan förvalta och driva affären/platsen. Om Strängnäs stadskärna ska vara levande måste den vara vara tillgänglig också. Det är ju mysigt med gågator, men i små städer som Strängnäs är de flesta bilburna. Endast ett fåtal i upptagningsområdet bor centralt i Strängnäs. Ska handeln fungera måste man enkelt kunna parkera i närheten av butikerna. Man har ont om tid och kanske tunga kassar att bära. Är det för omständligt att handla, väljer man att åka till en större handelsplats. Ur ett miljöperspektiv ser det inte så bra ut, om man måste bege sig långt utanför centrum varje gång man behöver handla något. Eftersom Tingshuset är både vackert och högst centralt beläget borde det vara öppet och komma till glädje för alla boende i Strängnäs med omnejd. Ett levande ”nav”, som en Saluhall i Tingshuset, skulle kunna fungera som en katalysator för en gynnsammare handel. Och därmed bidra till en mer levande stadskärna och ett attraktivare Strängnäs för alla.

 

Bifogade filer

Gör plats för bilen i centrum.docx (11 KB)

Meddelanden från kommunen

Förslaget har nu fått fler än 30 röster och kommer behandlas av politiken. Förslaget har varit upp på kommunfullmäktiges presidium där presidiet beslutade att lämna förslaget till kommunstyrelsen för beslut.

Inlämnad av den 2014-10-23 11:34


Underskrifter

Det här förslaget är avslutad.

57 person(er) har skrivit under detta förslag. Klicka här för att visa alla underskrifter.

Underskrifter

57

underskrifter

Visa alla underskrifter

Kontakt

Delta och påverka!
Moderator

Kansliavdelningen
Strängnäs kommun
0152-291 00
moderator.eforslag@strangnas.se


Länkar:
Riktlinjer för e-förslag

 

Dela

Senaste förslagen

Bättre cykelställ i anslutning till Slottsbrinkens busshållsplats

1 underskrifter

Hållbar utveckling

1 underskrifter

Solpaneler

17 underskrifter

2702 underskrifter på totalt 132 förslag

Strängnäs kommun, 645 80 Strängnäs | telefon 0152-291 00 | fax 0152-290 00 | e-post kommun@strangnas.se | organisationsnummer 212000-0365

Portalen levererad av