Inför en samordnande funktion inom kommunen för att hantera stödinsatser för barn med särskilda behov

Inlämnad av:

Gunilla Thorén, 2024-07-05 18:48

Slutdatum:

2024-10-03

Föräldrar till barn med olika typer av funktionsnedsättningar ska inte bollas runt mellan kommunens olika avdelningar därför behövs en samordnande roll inom Strängnäs kommun och en "single-point-of-contact/SPOC" som vi föräldrar kan vända oss till.

 

Att föräldrar till barn med särskilda behov, exempelvis NPF, i högre grad än andra blir utbrända är välkänt och intresseorganisation Attention lyfter att samarbetet mellan och inom olika instanser på kommun ? landstings- och statlig nivå behövs[1].

Självklart kan ni inom Strängnäs kommun inte lösa övergripande brist på samarbete, men en samordnande funktion inom kommunen skulle verkligen underlätta för familjer med barn med särskilda behov. Som det är nu får vi ha kontakt med en rad olika avdelningar på kommunen, fylla i separata ansökningar för behov som sitter ihop och ansökningsblanketterna är inte alls anpassade för barnens behov och det blir rent löjligt att fylla i flera av ansökningarna. Dessutom får vi motstridiga uppgifter från olika delar av kommunens verksamhet.

Om det fanns en samordnande funktion skulle vi föräldrar/vårdnadshavare ha en funktion att vända oss till och kunna få korrekt information istället för motstridiga uppgifter från olika enheter och kunna göra en ansökan istället för uppstyckade delar som idag. Detta skulle spara tid för både oss föräldrar/vårdnadshavare så väl som kommunen då dagens system tar mycket tid av olika handläggare.

Här kommer ett konkret exempel på hur det är idag. Detta är inte rimligt och en förändring behöver till. Så inför därför en Single-point-of-contact

*Ansöker om anpassad kost

*Ansöker om skolskjuts (men ansökan kommer inte in pga bug i systemet)

* Får följande info ?Fritidshem erbjuds till och med vårterminen det år barnet fyller 13 år. Annat gäller vid LSS beslut. Ditt barns fritidsverksamhet upphör den 30/6 2024?

*Påbörjar jakt för att förstå hur jag ansöker om fritids via LSS

*Efter mail och telefonsamtal så blir ansökan om LSS-fritids inskickad

*Får info om att vid LLS-fritids så ska jag inte ansöka om skolskjuts utan LSS-färdtjänst

*Nu är vi i slutet av juni, ännu inget beslut om LSS-fritids så söker handläggare för att få klarhet kommer fritids beviljas eller kommer jag mot min vilja behöva gå ner i arbetstid.

*Lång mailväxling där det slutligen framgår att det är vanlig färdtjänst jag ska ansöka om

*Ansöker om skolskjuts och får skriva om att vi ansökt om LSS-fritids så att om det inte beviljas behövs skolskjuts även hem

*Ansöker om färdtjänst och skriver att detta hänger ihop med ansökan om LSS-fritids. Ansökan är helt orimlig att fylla i för ett barn med NPF och det går inte att välja N/A utan jag ska ange numeriskt hur många meter barnen kan gå.

*Måste få tag på BUP för en läkare behöver fylla i speciell blankett för färdtjänst där man åter ska ange hur många meter barnet kan gå, Varför kan det inte räcka med de psykologutlåtanden som finns och som beskriver svårigheter/utmaningar och fastslår diagnoser. Eller en mer relevant blankett.

*Får faktura på fritids för juli 2024, men fritids skulle upphöra 30/6. Kontakt med barnomsorgsavdelningen som hävdar att fritids inte alls upphör 30/6.

Exemplet ovan borde göra att alla förstår att här behövs verkligen samordning. Det kan väl inte vara kommunens avsikt att göra det ännu tyngre för oss föräldrar till barn med NPF. Även ni Strängnäs kommun förlorar om vi blir utbrända och sjukskrivna för då förlorar ni skatteintäkter.

Så för att uppnå minskad administration och minska risken för utbrända NPF-föräldrar inför en SPOC så vi får EN kontakt på kommunen och inte som nu då det snart är 10 olika enheter hos er som jag har eller har haft kontakt med (för min sons behov).

Meddelanden från kommunen

Förslaget har uppnått det antal röster som krävs för att väckas i kommunfullmäktige för politisk behandling. Förslaget kommer på dagordningen för fullmäktiges sammanträde den 30 september, observera att inget slutligt beslut fattas vid detta tillfälle.

Inlämnad av Erica Thorsén den 2024-09-13 10:44


Underskrifter

Det här förslaget är avslutad.

40 person(er) har skrivit under detta förslag. Klicka här för att visa alla underskrifter.

Underskrifter

40

underskrifter

Visa alla underskrifter

Kontakt

Delta och påverka!
Moderator

Kansliavdelningen
Strängnäs kommun
0152-291 00
moderator.eforslag@strangnas.se


Länkar:
Riktlinjer för e-förslag

 

Dela

Strängnäs kommun, 645 80 Strängnäs | telefon 0152-291 00 | fax 0152-290 00 | e-post kommun@strangnas.se | organisationsnummer 212000-0365

Portalen levererad av