Elbåtsrace

Inlämnad av:

Roland Lagerbrandt, 2024-04-10 11:08

Slutdatum:

2024-07-09

Elbåtsrace

Strängnäs är en hyfsad stad. Men jag saknar årligen återkommande evenemang som även lockar utomsocknes. Visserligen har vi Marknaden och kanske Vasadagen. Den senare kan av ekonomiska skäl inte bli lika stor som under 500-årsfirandet. Vi behöver något nytt som sätter oss på kartan.

Strängnäs har fördelen att ligga vid en stor sjö. En gång i tiden byggdes här både segel- och motorbåtar. Fortfarande finns lokala segeltävlingar, stora tävlingar hindras av broar. Några morotbåtstävlingar förekommer inte.  Roslagsloppet i Skärgården var en mycket omtalad och uppskattad tävling, men bullrande fossildrivna farkoster är i dagens läge inte uppskattade.

Om man jämför med bilsportens F1-tävlingar så finns det numera klasser för eldrivna bilar. De susar fram med hög fart med ett svagt visslande ljud. Så vitt jag vet så finns det inga motsvarande tävlingar för eldrivna båtar. Det finns både kommersiella tillverkare av eldrivna båtar både med inombordsmotorer och utombordsmotorer. Och sannolikt båtar som byggs av experimenterande amatörer. 

Mitt förslag är att man i Strängnäs lägger beslag på det första årliga elbåtsracet. Eftersom  räckvidden är begränsad kan loppet ha start och målgång i hamnen i Strängnäs och gå runt Tosterön, genom Hjulstabrom och till Mariefred för ev. laddning och där ev. tilläggsaktiviteter innan mål i Strängnäs. Exempel på elbåtar: https://www.moory.se/magazine/de-10-basta-elbatarna-under-miljonen/

Låt oss bli först med detta evenemang som är framtidsseende. Så vitt jag vet ännu ingen sett denna möjlighet. Vi har både ett båtsällskap, en motorklubb, en elhandlare och Sjöräddningen så alla förutsättningar finns.

Satsa friskt innan någon annan gör det!

Strängnäs 2024-04-10 Roland Lagerbrandt

Ctrl/Cmd+V

Bifogade filer

Elbåtsrace.docx (14 KB)

Underskrifter

Det här förslaget är öppet för underskrifter!

Klicka här för att skriva under förslaget.

Ingen har skrivit under detta förslag.

Underskrifter

0

underskrifter

Kontakt

Delta och påverka!
Moderator

Kansliavdelningen
Strängnäs kommun
0152-291 00
moderator.eforslag@strangnas.se


Länkar:
Riktlinjer för e-förslag

 

Dela

Senaste förslagen

Gör Ulvaskogen till ett naturreservat

121 underskrifter

Grattis pendlarparkering för Movingo användare

2 underskrifter

Öppningar tosteröbron

0 underskrifter

2101 underskrifter på totalt 110 förslag

Strängnäs kommun, 645 80 Strängnäs | telefon 0152-291 00 | fax 0152-290 00 | e-post kommun@strangnas.se | organisationsnummer 212000-0365

Portalen levererad av